Tajemství českých fastfoodů: Jíte opravdu to, co si myslíte? Pravda vás vyděsí
Fastfood neboli rychlé občerstvení se stal po roce 1989 hitem i u nás, byť ještě nějakou dobu trvalo, než se v ČR jednotlivé řetězce usadily. Jejich potraviny jsou sice chutné, ale obsahují složky, které rozhodně nelze považovat za zdravé.
Některé fastfoody sice vlivem trendů rozšířily svoji nabídku o zdravější wrapy, saláty nebo ovocné šťávy, nicméně v rámci těchto řetězců stále převažují potraviny, které mohou způsobovat obezitu, kardiovaskulární problémy i zvýšené riziko diabetu 2. typu. Mnohé nabízené pochutiny totiž obsahují složky, jež mohou lidskému organismu opravdu uškodit. Může za to zvýšený podíl živočišných tuků, navíc nevhodně připravených, ale také velké množství cukru, soli a dalších složek.

Živočišné tuky a separované maso
Odhlédneme-li od etické otázky, neboť mnohá zvířata kvůli naším chutím velmi trpí, častá konzumace živočišných tuků není právě ideální pro naše zdraví. Záleží ovšem také na jejich kvalitě. Fastfoody např. často používají tzv. strojně oddělené drůbeží maso (SOM) neboli separát, což jsou nekvalitní složky masa a kostí jatečně opracovaných těl drůbeže. Dané potraviny tak obsahují tkáně, které za maso nelze považovat, i když se v nich skutečné maso pochopitelně také vyskytuje.
Upozorňujeme: problematická je rovněž úprava masa (či hranolků) smažením nebo fritováním. Dochází při něm k přepalování tuků, zvyšuje se kalorická hodnota a ve hře jsou i rakovinotvorné látky. Navíc se často nepoužívají kvalitní rostlinné oleje, což je rovněž dosti rizikové.

Přidané cukry
Do mnoha potravin ve fastfoodech jsou přidávány cukry a pochopitelně si zde můžete dát i sladké nápoje. Právě ty mohou mít dle vědeckých studií výrazný vliv na přibírání na váze u dětí i dospělých. Navíc zvyšují množství tuků zvaných triglyceridy v krvi. Důsledek? Zvýšený krevní tlak. Nadváha (či obezita) a vysoký krevní tlak přitom patří mezi hlavní příčiny kardiovaskulárních onemocnění. Slazené nápoje navíc pochopitelně neobsahují žádné živiny.
Velké množství solí
V pokrmech z fastfoodů se často vyskytuje zvýšené množství soli. Ačkoli jsou její složky pro náš organismus nezbytné, s množstvím bychom to neměli přehánět. V opačném případě existuje opět riziko zvýšeného krevního tlaku, ale třeba také žaludečních vředů. Už jeden hamburger přitom může obsahovat tolik soli, že to pokryje její optimální denní dávku. Doplňme, že velké množství soli není rozhodně dobré ani pro naše ledviny, které jsou kvůli ní nadměrně zatěžovány.
Bílé pečivo
Bílé pečivo obecně nepatří mezi potraviny, které by měly být součástí zdravého jídelníčku, minimálně ve větším množství. Nejenže může obsahovat větší množství solí a cukrů, ale zároveň je připraveno o některé důležité látky. Při výrobě bílé mouky je totiž odstraněna slupka a klíček, kde se nachází nejvíce účinných látek. Zbude tak potravina, která nás spíše jen „zaplácne“. Jde o tzv. prázdné kalorie. Obecně byste tedy měli používat spíše celozrnné pečivo, které, jak název napovídá, obsahuje celé zrno.
Chemická dochucovadla
Mnohé potraviny v řetězcích rychlého občerstvení obsahují chemická dochucovadla. Patří mezi ně kupříkladu i glutamát sodný, o kterém se ve vědeckém světě dosti diskutuje. V souvislosti s touto látkou se provádí poměrně hodně studií a někteří odborníci její konzumaci nedoporučují. Dle jejich mínění může způsobovat nepříjemné průvodní jevy, mezi které např. nevolnost, bolest hlavy nebo bušení srdce. Pokud vás takové potíže sužují, možná bude vhodná změna jídelníčku.
Tip na závěr: při časté konzumaci potravin z fastfoodů můžete přibírat na váze, ale ve skutečnosti je vaše tělo podvyživené, protože dané pokrmy často neobsahují kvalitní živiny. Účinky takové stravy můžete ostatně vidět např. v dokumentu Super Size Me, který v roce 2004 natočil nedávno zesnulý filmař Morgan Spurlock. Ten konzumoval 30 dní pouze produkty McDonald’s. Důsledky takového stravování, jak asi nikoho nepřekvapí, byly velmi negativní.
Zdroje: Epocha plus, CEFF, Healthline, Wikipedia