Zapomenuté recepty našich babiček. Vařily za pár korun a chutnalo to líp než dnes
Často přemýšlíme, co zajímavého uvařit nebo upéct. Hledáme neobvyklé recepty a nakoupíme netradiční ingredience. Nezapomínejme ale, že často právě recepty našich babiček jsou výborné pokrmy, které jsou připraveny poctivě, chutně a zároveň skromně ze základních surovin. Připomeňme si kouzlo dávných dob, chutí a vůní.
Jednoduché, levné, chutné
Recepty našich babiček jsou hotové poklady. Nesou v sobě jak tradice, tak vzpomínky na domov plný chutí a vůní z našeho dětství. Tradiční pokrmy představují jednoduchost, základní sezónní suroviny a tedy nízké náklady, přitom obvykle chutnají výborně. Možná znáte cmundu, buchty peciválky, placky zahýbance, polévku kulajdu, jahelník, merhované koláče nebo již známější polévku s játrovými knedlíčky, slepičí vývar nebo i pečenou kachnu.
Recept: šumajstr
Šumajstr je specialita Slovácka a Záhoří. Jedná se do jisté míry o variantu pokrmu, kterému se také přezdívá kočičí tanec. Ten ovšem obsahuje čočku a šumajstr naopak fazole. Tento pokrm je velice jednoduchý na přípravu a zároveň velmi vydatný.
Ingredience:
200 g fazolí
300 g krup
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
200 g cibule
400 g škvarků
4 stroužky česneku
2 lžíce vepřového sádla
mletý pepř
sůl
Fazole necháme přes noc namočené a následně k nim přidáme bobkový list, nové koření, pepř a uvaříme je. Poté, co fazole změknou, přidáme sůl dle chuti. Kroupy již v osolené vodě uvaříme. Na sádle pak zpěníme cibuli, přidáme škvarky a necháme prohřát. Fazole a kroupy smícháme. Můžeme ještě osolit nebo opepřit. Přidáme utřený česnek a zamícháme s cibulí se škvarky.

Recept: oukrop
Oukrop je česnečka našich babiček, která vás postaví na nohy. Česnek je základ, který působí jako zázračný lék. Brambory, vejce a slanina pak dobře zasytí.
Ingredience:
brambory
300 ml vody
1 plátek slaniny
1 vejce
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
petrželka
sušená majoránka
drcený kmín
sůl
chléb
Slaninu nakrájejte na kostičky a lehce ji orestujte. Přidejte oloupané, na kostičky nakrájené brambory a vše přelijte horkou vodou. Následně přidejte sůl, kmín a majoránku. Uvařte doměkka. Zatím zvlášť na sádle dokřupava orestujte chléb. Ve vedlejší misce prošlehejte vejce a následně vlijte do polévky. Utřený česnek s petrželkou zalijte horkou hotovou polévku a ozdobte krutony.

Recept: cmunda po kaplicku
Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím již patří k české klasice. Vymyslel ji šéfkuchař Oto Kořínek v jihočeské Kaplici v druhé polovině minulého století. Původně se jednalo zejména o hospodské jídlo, ale pokrm si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma.
Podobně jako katův šleh, šunkofleky nebo kuřecí plátek s broskví pomalu mizí z nabídky restaurací. Příčinou může být to, že ne vždy byly pokrmy připraveny poctivě a chutně. Kvůli tomu o ně klesá zájem. Nesmíte do těsta přidat příliš mnoho mouky nebo mít málo rozpálený tuk, protože by bramborák nasákl až moc oleje. S trochou svědomitosti ale můžete dosáhnout výborného výsledku.
Ingredience:
brambory
lžíce mléka
hladká mouka (na 1 kg brambor 3 až 4 polévkové lžíce)
2 vejce
majoránka
česnek
plátek uzené krkovice (nebo uzená krůtí prsa)
bílé kysané zelí
sůl
pepř
Základem je propečený a křupavý bramborák. Na jemném struhadle nastrouhejte brambory a do těsta přidejte vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a lžíci mléka, aby byl bramborák křupavý. Zároveň cmundu zahustěte hladkou moukou, ale nepřehánějte to. Na 1 kg brambor stačí 3–4 polévkové lžíce. Cmundu následně opékejte z obou stran ve vysoké vrstvě tuku, například v sádle. Po vyjmutí bramboráku z pánve ho položte na talíř s papírovým ubrouskem.
Z masa odstraňte kosti a prohřejte ho ideálně na pařáku. Mezitím propláchněte zelí a vařte ho 10 minut s kostí z krkovičky. Následně kost vyndejte a do zelí přidejte nastrouhané brambory, sůl, kmín, případně ocet.
Bramborák podávejte přehnutý a vložte do něj plátek nebo kostky masa a zelí.

Vaření bez plýtvání
Na receptech našich babiček je zajímavé především to, že jsou chutné, vydatné a zároveň jejich příprava probíhá tak, že nebudete mít příliš odpadu. Využijete totiž sezónní suroviny. Staročeská kuchyně často obsahuje recepty, které zahrnují základní suroviny, využívají zbytky nebo ne zcela čerstvé suroviny. Například zbytek vařené rýže byl použit na rýžovou polévku, starý chléb na chlebovou polévku či knedlíky nebo nevyužité kousky masa putovaly do nádivky.
Zkuste si i v současnosti naplánovat jídelníček tak, že se vám povede využít suroviny na několik chodů. Budete tak šetřit přírodu a vlastní peněženku. Uvidíte, že může být snadné připravit i jídlo pouze z těch surovin, které možná máte aktuálně doma.
Pokud máte zahrádku, můžete si pěstovat vlastní suroviny. Zároveň nevyhazujte zbytky. Nejprve se zamyslete, zda se nedají použít. Nezapomínejte také, že recepty můžou být variabilní. Můžete některé ingredience nahradit tím, co máte k dispozici.
Zdroje: apetinonline.cz, fresh.iprima.cz, toprecepty.cz, ceskatelevize.cz, scuk.cz, msn.com