Krize v gastro sektoru: Tři roky utrpení
Gastronomický sektor zažívá těžké období. Nejdřív byl zasažen koronavirovou krizí – proticovidová opatření drtila restaurace, hospody, kavárny, bary i bistra. I po jejich zvolnění však spása nepřichází. Nyní stojí podnikatelé gastro sektoru před dalšími těžkostmi. Jejich zisky a samotné podnikání ohrožují růsty cen a drsný boj o zákazníky, uvedl server BusinessInfo.cz.
Poradenská společnost Dun & Bradstreet zveřejnila analýzu, podle které od začátku roku zaniklo už 524 restaurací. Gastronomická katastrofa však nestačí na to, aby odradila nové a nadějné podniky. V gastro odvětví vzniklo 716 nových firem. Za posledních deset let je to však nejmenší přírůstek.
Nebezpečné podmínky
Provozovatelé bojují s vysokými cenami energií a surovin. Aby pokryli své provozní náklady, tak musí zdražovat. To je však připravuje o zákazníky, kteří zdražování nemohou, nebo nechtějí akceptovat. „To může mít pro některé podniky fatální následky,“ prohlásila Petra Štěpánová, analytička firmy Dun & Bradstreet.
Rekordním rokem blahobytu pro české gastro odvětví byl rok 2016. Zrušeno bylo tehdy 294 podniků, což je o 44 procent méně, než jich letos zaniklo. V roce 2019, ještě před covidem-19, vzniklo 1 445 restaurací, což je skoro dvakrát tolik, co v roce 2022.
Zdroje: BusinessInfo.cz, Dun & Bradstreet